Fysio Actief Ouddorp

Fysio Actief Ouddorp

Fysio Actief Ouddorp

Manuele therapie SOMT

Voor SOMT is manuele therapie een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen.
In een eerste gesprek zal de manueel therapeut onder andere vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

 

Lichamelijk onderzoek

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden. Ook is het mogelijk dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut.

 

De behandeling

Wanneer een behandeling gestart wordt, zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben om de functie van de gewrichten te verbeteren. Tegelijkertijd wordt er aan de houding gewerkt, zodat deze geoptimaliseerd wordt voor werkzaamheden of recreatie. Ook tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties (ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid ontstaan. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.